Tévhitek a kalligráfiáról


A kalligráfia, görög eredeti neve szerint „szép írás”-t jelent, ezért sokan gondolják azt, hogy a kalligráfus ír. Kicsit szebben, mint az átlagember, de mégiscsak ír, tehát nem is olyan nehéz a dolga.

Valójában azonban nem ír, sokkal inkább rajzolja a betűket,

így talán pontosabb lenne a betűrajz kifejezés, ha nem foglalta volna már le magának ezt a fogalmat a műszaki jellegű betű-szerkesztés.

Rajzolom a betűformákat, egymás mellé, szavak, sorok, mondatok összhangzatává, ügyelve a betűk belső szerkezeti sajátosságaira, arányaira, és több tucat szempontra, egyszerre, egyidőben, óriási koncentrációt igénylő feladat ez, s olyan messze esik ez a hétköznapi jegyzetelő, gondolatközlő kézírástól, mint Makó Jeruzsálemtől…

Kompozíciós vázlat
A kész munka

Sok megrendelő éppen emiatt a tévhite miatt sajnálja a tisztes munkadíjat a kalligráfustól, hiszen írni mindenki tud, ilyen egyszerű munkáért nehogymá’ sokat kelljen fizetnie. Pedig az ellenkezője igaz: a kalligráfus betűművész, egy igényesen megírt kalligráfiai lap önálló grafikának vagy festménynek fogható fel, éppolyan sok előtanulmányt, vázlatkészítést, próbákat igényel, mint bármely más képzőművészeti alkotó munka.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük